Bästa spelmusiken alla tider

Detta är ett kontroversiellt ämne. Alla har sina favoritspel och nostalgin väger tungt när man bedömer spelmusiken. Ett spel man aldrig hört talas om, än mindre spelat har knappast någon större möjlighet att göra lyssnaren på gott humör. Vi har iaf satt samma vår lista baserad på våra erfarenhet och våra gedigna musikaliska insikter.

 

10. World of Warcraft

Ett uppblåst men välklingande orkestralt verk från Blizzard. Stundtals riktigt riktigt bra men når inte hela vägen fram. Det blir för mycket av den högtravande körsångerna och strängarna och för lite av det verkliga och gripande. Bästa låten är Orgrimmar.

 

9. Castlevania: Symphony of the Night

Det första Castlevania till playstation och vilket hejdundrans spel det var. Mängder med mijöer som alla har sitt eget unika sound. Och just när man tror man klarat spelet så vänds världen in och ut och den riktiga varianten av slottet visar sig. Naturligtvis med mörkare och grymmare musik. Hela soundtracket är genuint och ingen särskild låt utmärker sig. Det är mycket klassisk musik men moderna instrument och allehanda rytmer finner sin väg genom slottets dunkla salar.

 

8. Xenosaga

Ett för mig okänt spel men jäklar vilket soundtrack. Orkestralt och storstilat utan att bli pretentiöst. Omega, Gnosis och Beach of nothingness utmärker sig mest.

 

7. Quake

Ett soundtrack komponerat av Trent Reznor kan inte vara annat än bra och Quake låter rikigt bra. Från intro till slut så är det skrämmande industriellt och organiskt på en och samma gång. 

 

6. Zelda: A Link to the Past

Ett bra spel med ett bra soundtrack. Visst är ljudet från den gamla 16-bitarsmaskinen föråldrat men det sätter bara större betoning på melodierna. Och de är tidlösa. Allt är bra men Dark World theme är bäst. Jazz möter 80-tals pop / rock - allt framfört av orkester.

 

5. Shadow of the Beast 2

En klassiker till Amiga. Decennier gammal men håller fortfarande måttet. Och vilken musik. Skulle gå att spela till vilket modernt fantasyspel som helst. 

 

4. Age of Conan

Inte tidernas mest framgångsrika MMORPG men musiken är utan tvekan den bästa som komponerats för något MMO. En norrman har komponerat detta fantatiska verk och det är utan like. World of Warcraft har ingenting att komma med jämfört med detta.

 

3. Shadow of the Colossus

Bra. Nästan för bra. Hemsökande musik från ett tidlöst land. En kamp mot kolossala jättar för att vinna sin älskades liv tillbaka. En japansk mästarkompositör står bakom detta stora verk i vilket exotiska stränginstrument och trummor möts.

 

2. Diablo

Blizzards klassiker från 1997 med ett av de mest originella soundtracken som gjorts. Komponerat av Matt Uelmen. Musiken i staden är hemsökande sorgsen ingrigerande och fantastisk. Musiken i katakomberna är även den så bra att alla andra kompositörer sliter sitt hår och blir gröna av avund var gång de hör dessa sällsamma toner.

 

1. Turrican 2

Så till sist kommer vi till vinnaren. Turrican 2. Ett otroligt spel för sin tid. Till Amiga 500. Och med ett ännu mer otroligt soundtrack. Jäklar i min talga. Sån här musik görs inte längre. Det är synth, det är rock, det är pop, det är koncert, det är allt. Kompositören Chris Huelsbeck fick verkligen alla bitarna på plats. Vars inspirationen kom ifrån vet ingen. Men förmodligen inifrån såsom det är med alla stora konstnärer.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Fvha_2hAzq0

13 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)